Laden Evenementen

Masterclass Onvrijwillig

2 november | 15:00 - 19:00 Miele Experience Center
3231813
DD
dagen
HH
uur
MM
min
SS
sec

Onvrijwillig – Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders
Het komt met grote regelmaat voor dat een bestuurder van een organisatie gedwongen wordt te vertrekken. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Altijd. In de eerste plaats voor de bestuurders zelf (en hun naasten). Maar ook voor allerlei andere betrokkenen in en buiten de organisatie. En zeker ook voor de interne toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor dat vertrek. Meestal gaat er een moeizaam, intensief en soms ook langdurig proces aan vooraf.

Toezichthouders worstelen nogal eens met de vraag of de zittende bestuurder nog past bij de opdracht van de organisatie. ‘Vinden we dat het goed gaat? Moet er worden ingegrepen en moet de bestuurder vertrekken? Zo ja, wanneer? En hoe dan?’.

In deze Masterclass besteedt Pieter Wijnsma aandacht aan de factoren, die kunnen leiden tot het (min of meer) gedwongen vertrek van bestuurders en wat bestuurders en toezichthouders kunnen doen om het risico daarop te minimaliseren. De inzichten komen voort uit 70 interviews met bestuurders en toezichthouders over hun ervaringen daarmee. Tijdens deze bijeenkomst heb je de mogelijkheid om je ervaring hierover te delen met de overige deelnemers (voor zover je dat wil/kan delen).

We eindigen met een bespreking van de vraag wat de rol van bestuurssecretarissen zou kunnen zijn in zo’n proces van gedwongen vertrek.

Pieter Wijnsma
Pieter heeft zo’n 30 jaar ervaring in een reeks van management- en bestuursfuncties in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren heeft hij zich ingezet voor de scholing van zorgbestuurders en medisch specialisten met management- en bestuursfuncties. Dat heeft hij gedaan als programmadirecteur bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en als directeur van de Academie voor Medisch Specialisten. Nu zet hij zijn ervaring in voor het ondersteunen van besturen en interne toezichthouders van vooral maatschappelijke organisaties.

Pieter is van origine psycholoog. Hij is geïnteresseerd in het persoonlijk functioneren van mensen in de top van organisaties in het licht van de maatschappelijke context waarin zij acteren. Hij is eind 2019 gepromoveerd op de ethiek van het besturen en verzorgt onder meer scholing over ethiek voor toezichthouders. Daarnaast heeft hij samen met collegae bij Governance Support onderzoek gedaan naar gedwongen vertrek van bestuurders, dat in het voorjaar 2020 gepubliceerd zal worden. De combinatie van het academische werk en de praktijk ervaart Pieter als wederzijds bevruchtend.

Programma
15:00 – 15:30 uur Ontvangst
15:30 – 15:35 uur Opening
15:35 – 18:00 uur Masterclass
18:00 – 19:00 uur Netwerkborrel

Deelname
Deelname is voor leden van Financials For Financials gratis. Wil jij kennis maken met de vereniging  FFF als introducé neem dan contact op met frans.de.vos@financialsforfinancials.nl.

Inschrijving
Inschrijven is alleen mogelijk via aanmelding op de agenda van de website van Nive Managers Platform. Dit kan via onderstaande button.

 

Inschrijven »

Gegevens

Datum:
2 november
Tijd:
15:00 - 19:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.nive.org/md-programma/aanmelden?id=1410

Organisator

Nive
Telefoon:
070 - 711 87 29
Email:
info@nive.org
Website:
http://www.nive.org/

Locatie

Miele Experience Center
De Limiet 2 4131 NR
VIANEN, Nederland
+ Google Maps
Top

Inloggen


Maak een account aan!
Wachtwoord vergeten?
Registratie is niet mogelijk.

Wil je inloggen?

Wachtwoord vergeten?